Att vilja eller kunna- det är frågan?

images-1Jag brukar säga att om jag står i valet mellan 2 medarbetare som som KAN eller VILL faller lotten alltid på VILL! Resonemanget förutsätter att det ena utesluter det andra. En person som KAN men inte VILL kommer inte driva utvecklingen med kund! En person som VILL kommer att lära sig! Med rätt ledarskap kan det bli ett lyckokast!

Tänk er ett litet barn som ska lära sig cykla – från den lilla röda trehjulingen till den lite större cykeln med stödhjul. Inte står de och säger “jag kan inte”. Så säger de inte heller när de snor fjärrkontrollen och vill byta kanal. Med nyfikna ögon går det lilla barnet in och försöker göra allt som det tycker verkar spännande. Ofta med mindre goda resultat, men tids nog sitter det där! Enträgen vinner!

Så vad är det som gör att vi i vuxen ålder förhåller oss så annorlunda? Bestämmer oss för att vissa saker inte går och så slutar vi VILJA försöka! Vi är rädda för ett uteblivet lyckat resultat och fördömer det innan vi har provat.

Jag jobbar just nu i ett uppdrag som säljcoach till en ung tjej som är ny i rollen som säljare. Helt oförstörd i tanken om motstånd går hon in med öppna ögon med en VILJA som jag är helt knockad av. Hon har fattat galoppen om engagemang och har en inställning som utvecklar kunder. Hon överaskar kunderna med sina idéer och på 3 månader har hon tagit fram en ny produkt i produktsortimenet – till arbetsgivarens stora förtjusning. Jag är otroligt nyfiken på hennes VILJA och det finns inga gränser för hur långt hon kan nå på 1 år. Så tänker hon, så tänker jag! VILJA smittar!

Att kunna sitt arbete är naturligtvis det yttersta målet. Jag möter idag många personer som KAN men slutat att VILJA. Då finns det ingen utveckling och ett sinande mod. Dessutom minskas engagemanget över tid. Och plötsligt glider det in en ny medarbetare som vänder upp och ner på hela avdelningen med sin aldrig sinanade vilja. Rätt använt är det magi, men kan också upplevas hotfullt. Detta ser jag ofta och arbetar med dagligen i mina uppdrag. Otroligt spännande och viktigt.

Mitt råd är att styra fokus hos såväl sig själv som sina medarbetare när viljan känns låg. Ett sätt att styra fokus är att sätta extra tryck på vissa ord. 

  • Ta bort  negationer (ord som inte) eftersom hjärnan inte kan hantera denna typ av ord. Byt ut “SVÅRT” till “INTE SÅ LÄTT”!
  • Byt ut ord som “jag måste” till “jag vill”. (jag måste gå ner i vikt – har inte lyckats med det ännu. När jag ändrar till jag VILL så kommer jag att kicka igång min inre drivkraft som är en nyckel till beteendeförändring
  • Sätt stop för den inre dialogen som berättar för dig om allt du INTE VILL. Du skriver väl inte din önskelista till jul med saker du inte vill ha i julklapp??  Utmana kollegor som också fastnat i denna loopen och fråga – Vad vill vi då? Denna fokusförflyttning är relativt lätt, kanske provokativ, men extremt värdefull!
  • Påminn dig själv om allt du kan och väck det till liv. Koppla ihop nyfikenhet med kunskap – se hur långt det kan ta dig och hur du kan överaska kunden med nya perspektiv som de inte känner till.

Kom ihåg att du själv är din största tillgång – så se till att inte vara din egen största motståndare! 

Lycka till!

/Katarina