Måste eller vill? När fokus styr vårt resultat!

Jag har just vaknat när jag känner att tankarna drar iväg i riktning mot gårdagen, Gårdagen och avslutningen på dagen. En othirdeyestmacka på sena kvällen. Två ostmackor! Dessförinnan en nöjd känsla av att ha tagit mig till gymmet! Känslor! Tankar! Det hänger ihop och de styr vårt fokus! Mer än vi är benägna att tro!

Jag kommer på mig själv med att vara lite dömande och självkritisk med huvudet fullt av energidränerande tankar! Istället för att fundera på vad som hände! Mellan den goa känslan från gymmet till den bottenlösa hungern som bara kunde släckas med 800 kalorier i två tuggor! Nu krävs 2 nya träningspass för att förbruka den kortvariga njutningen. Av två ostmackor!! Hallå!!

Det som slår mig i ovanstående är hur svårt det är med mål som inte är tydliga. Som är “ju mer jag gör det desto bättre”! Typ! Mål som inte är förankrade i VARFÖR jag ska göra det, VAD jag ska göra och HUR resan ska se ut! Vi går rakt på VAD och när vi kör i diket är vi beredda att ge upp istället.

Det kanske mest väsentliga är hur vårt motivationsmönster ser ut och hur vår inre dialog blir en schysst eller oschysst kompis på vägen! Hur talar vi till oss själv och hur styr vi våra tankar när vi reser mot mål och tappar riktning. Får punktering eller “soppatorsk”? Sitter vi i fram- eller baksätet? Vem har vi med på resan? Är vi med…..mentalt alltså!!

Om frekvensen på mina tankar är “så här vill jag inte ha det” så kommer jag sända på den frekvensen. Där finns det många kompisar på hjärnkontoret som hänger med. Likt fotbollsklacken som inte får skäl för sitt årskort. Här är det ett negativt språk och den som vill ha energi i detta läget går lottlös! Här går vi bananas och pratar gärna och mycket med andra. Vältrar oss i eländet, kanske?

Med en större medvetenhet kan vi själv välja vårt fokus. Ställ dig själv frågan, “ok, jag vet hur jag INTE vill ha det. MEN hur VILL  jag ha det då? Lägg lite beställningar och styr ditt fokus! Vi har 60 000 tankar om dagen, 90% av dem var samma som igår. Så ta kommande över det du kan påverka, och gör det med medvetenhet! Det kräver mycket att ändra sitt fokus, men det är värt det!

Min ostmackestory är inget annat än en metafor för hur det kan se ut i arbetet med mål för en säljkår eller ledare som ska agera med större engagemang, individuellt fokus eller mod! Vi vet vad vi borde göra men vi gör det inte. Varför? För att ansträngningen är för stor eller stödet för liten? Kannske……till viss del!

Den största anledningen är att vi måste säkerställa att målen vi arbetar med väcker känslor av ägarskap och rational för oss själv. likaså att vi vet hur vi ska styra vårt fokus och förhållningssätt till uppgiften och målet. 

Jag vill ge tre tips till dig som vill ta kommando över din resa mot mål (Jag lovar att läsa tipsen själv också!:))

  • “Mata” dig själv med fokus på HUR DU VILL HA DET, inte tvärtom. Fastnar du i hur du inte vill ha det så kommer fokus ligga kvar där. Det är ju dödstrisst!!
  • Byt ut ordet MÅSTE till VILL. Nu vill jag stiga upp! idag vill jag städa….(och sätt fokus på känslan av att det blir fint). Varje gång du gör detta skifte av fokus, kommer du märka hur snabbt din energi fylls på, istället för att det ska dränera
  • Se över dina mål. Är det dina mål eller någon annans mål som har pådyvlats även dig? Ta tag i dem och gör om dem till dina. Koppla på känslor, fundera på vad du vill UPPNÅ alternativt UNDVIKA genom att uppnå målet

Fundera på vad som kan vara “din ostmacka”! Vad får dig att “trilla igenom” din resa mot mål och reser du med glädje och passion för målet? Justera fokus och nå framgången som du önskar! 

För dig som är nyfiken på hur du kan styra ditt fokus i större utsträckning och nå längre som ledare, säljare eller helt enkelt individ. Titta in på mitt tidigare inlägg om drivkrafter och styrning av fokus: http://www.saljpassion.se/att-vilja-eller-kunna-det-ar-fragan/

Lycka till!

// Katarina