Syns du?

I veckan som varit har Linus Jonkman skrivit ett fantastiskt inlägg om hur olika barn tar olika mycket plats i grupp. Och att det som belönas mest i vårt samhälle är att ta plats. Redan i 166bb5dskolans värld är det ett av huvudkriteriet. Att ta plats, räcka upp handen och visa att man finns. Det är ett av flera
bedömningskriterier i betygssättningen. Det går helt enkelt inte att komma förbi, vilket var en absolut möjlighet i den skolvärld jag själv växte upp i.

Linus bok, “Introvert- den tysta revolutionen” blev årets HR bok 2013 och tillsammans med denna veckas inlägg (som fått en enorm spridning på Facebook och flera olika sociala medier) sätter hans ämne fingret på en fråga som är extremt central i det dagliga ledarskapet på våra arbetsplatser. För vi kan vara helt säkra på att i ett arbetsteam med tex 7 personer, så finns det personer som tar mer eller mindre mycket plats. Som är mer eller mindre introverta respektive extroverta. Som syns mer eller mindre och som kan vara nöjda med det. Eller inte!? Att ta lite plats innebär ju inte att man inte har ett behov av att bli sedd, eller hur?

Jag har genom åren som försäljningschef haft många olika sammansättningar av medarbetare som är mer eller mindre introverta eller extroverta. Det är lätt att tro att alla säljare är extroverta. Men det är en myt.

Under en period hade jag ett team med två personer som tog väldigt olika mycket plats. Vi kan kalla dem Knut och Kalle. Båda två väldigt duktiga säljare och fantastiska medarbetare.

Knut tog mycket plats, räckte sällan upp handen och tog sin egen åsikt för sanning. Efter ett tag började Knuts kollegor att sluta lyssna på hans kloka idéer, för det var inte längre fokus på VAD han sa, snarare HUR han sa det. Kalle å andra sidan blev tystare och tystare. I ett utvecklingssamtal berättade han att han önskade att han tog mer plats. “Men när jag väl tagit mod att säga något, är allt redan sagt”.

Jag bestämde mig för att göra ett experiment tillsammans med Knut och Kalle. Kalle och jag kom överens om att i kommande gruppmöten, skulle jag ge honom ordet först. Då var han beredd. Jag involverade Knut i mina tankegångar och vi beslöt att han för en stund skulle ta ett steg tillbaks i gruppen. (Han hade själv noterat att han börjat ta väl mycket plats, på gränsen till gapig, med väldigt lite respons på sina ideér). Jag var också ärlig till Knut med att Kalle behövde få mer plats i gruppen, och att han behövde vår gemensamma hjälp. Både Kalle och Knut var med “på tåget”.

3 månader efter vårt experiment hade vi fått en helt annan dynamik i gruppen. Kalle blommade ut, Knut mådde jättebra av att få ta ett steg tillbaks och flera andra i gruppen hade noterat vad som hade hänt (ingen annan fick dock veta något om strategierna bakom effekten). Personliga drag hos dem båda kom fram på ett väldigt positivt sätt och arbetsglädjen ökade dramatiskt i teamet. Det mest intressanta av allt var dessutom att vi fick en rejäl skjuts på försäljningsresultaten där alla kände sig högst delaktiga. Det fanns inte bara en stjärna – det fanns 7 st.

Det finns en inneboende kraft i alla medarbetare. Kraften finns oavsett om man tar plats eller inte. Och det är uppenbart att man ibland behöver gå djupare i frågan för att få ett vinnande och välmående team med medarbetare som alla blir sedda:

3 tips på vägen för att få ett slagkraftigt team där alla känner sig sedda och som stjärnor:

  • Säkerställ att alla i teamet får plats och blir sedda.
  • Ta reda på om den som håller lägre profil är bekväm i det, eller om personen i fråga behöver hjälp att synliggöra sig själv och sina idéer. (Kom dock ihåg att alla vill inte ta plats, och då måste det vara ok. Den personen har andra kvaliteter)
  • Våga konfrontera personer som kväver andra. Många gånger sker det utan onda avsikter och personen kan behöva hjälp för att bryta mönster.
  • Regissera om det behövs, se det som ett experiment och var nyfiken på resultaten.

Övertygad om att just du har ett team med flera Zlatan! Se till att väcka det till liv!

För er som vill ta del av Linus inlägg: http://www.linusjonkman.com/?p=4459